NIEUWS

HIER VIND JE OUDERE NIEUWSBERICHTEN - het recentste nieuws vind je op de homepagina - nieuws inzake COVID-19 staat hier

14-10-2020 Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen over naar CODE ORANJE. Lees het persbericht van minister voor Sport Ben Weyts​  
UPDATE: Ook voor sport zal voortaan met kleurencodes gewerkt worden. Via de kleurcodes kunnen onze sporten maximaal uitgeoefend worden op een duidelijk en veilige manier.  Bekijk het document "Kleurencodes in de sport" hier. Bekijk de leidraad voor code oranje hier.

Met een stijgend aantal besmettingen in meerdere regio's adviseert WWSV aan haar clubs en sporters volgende maatregelen:
 • De regels inzake social distance blijven gelden en moeten worden toegepast door +12 jarigen. Opgelet: afstand tussen een kind en volwassene in de boot moet wel bewaard blijven!
 • Bewaken van de social distancing, hou voldoende afstand, enkel binnen je eigen sociale bubbel moet je geen afstand behouden
 • Handen wassen en gedeeld materiaal ontsmetten, laat de club geen broeihaard zijn van het virus
 • Mondmasker dragen is verplicht op alle openbare en publiek toegankelijke plaatsen in de club, dragen van en masker tijdens het sporten in water en wind hoeft niet
 • Draag je mondmasker bij verplaatsingen in de kantine van je club en andere drukke plaatsen waar afstand houden moeilijk is.
 • Naast de horeca is er ook een registratieplicht bij sportlessen.
De stad/gemeente kan extra richtlijnen opleggen, informeer je vooraf! onze sporten zijn in gezonde buitenlucht - blijf ze veillig uitoefenen! #staysafe
19-09-2020 Morgen 20-09 foilcup

03-05-2020

 
21 juli DEALS

Tussen al het COVID-19 nieuws toch nog even deze fantastische deals in de kijker zetten:FLYSURFER SONIC2 18m compleet: € 1250 €1099
FLYSURFER SONIC2 13m limited edition compleet: €1100 €999
FLYSURFER SONIC2 11m compleet: €950 €899

Alle kites zoals steeds in perfecte conditie, inclusief GRATIS 1 uur les indien gewenst
aankoop 2 kites: €-100
aankoop 3 kites: €-250

zie ook te koop.
15-07-2020 SUMMER DEALS - zie TE KOOP
29-06-2020 Update van het item reglementering
27-05-2020 De Belgische kust wordt overspoeld met kitesurfers. Vermoedelijk velen die anders naar Nederland of Frankrijk gaan, maar door de gesloten grenzen nu uitwijken naar de Belgische kust. Helaas zijn een (helaas groot) deel van hen niet in orde. Het getuigt van weinig respect naar de surfclubs toe en de leden die wel in orde zijn.
Zorg dat je in orde bent met de verzekering!
In sommige clubs wordt een talis gedragen door de leden. Dit als bewijs van verzekering en herkenbaarheid.
Ben je geen lid van de club waar je heen gaat, meld je dan aan!
Zolang de Covid maatregelen van kracht zijn, ga je slechts naar 1 club. Het lijkt me dan ook evident dat je je daar lid maakt.
Sommige clubs voorzien rescue. Wees je ervan bewust dat dit enkel voor leden gratis is. Een rescue kost je al snel 250 euro! Het is niet omdat je verzekerd bent, dat een rescue je niets kan kosten!
12-05-2020 kitesurfen.be leeft mee met de families, kennissen en vrienden van de 5 verongelukte watersporters in Nederland. Dit toont helaas nogmaals het gevaar van onze Noordzee.
04-05-2020 04-05 COVID-19 UPDATE
Eerste dag dat brandingssporten toegelaten zijn en net geen overrompeling in De Haan;-) Het viel best mee met toch een 20-tal kiters en enkele suppers en een vroege kajakker. Ideale kite omstandigheden. Laag water en dus plaats genoeg. Iedereen hield zich bij de Windhaan netjes aan de regels. Tof om weer enkele mensen terug te zien en de brede smile op hun gezicht na een geslaagde sessie. Jammer dat er toch weer wat enkelingen de regeltjes niet volgen. Om te starten MOET je de insteekzones nemen. Het is VERBODEN om in het water te gaan voor de dijk van De Haan. Insteekzones gelden voor de hele kust trouwens.
De insteekzones zijn meestal aan een surfclub. U vind ze ook hier

03-05-2020

 
2020 LENTE ACTIE 2de HANDS
Tussen al het COVID-19 nieuws toch nog even deze fantastische deals in de kijker zetten:

FLYSURFER SONIC2 18m compleet: €1250
FLYSURFER SONIC2 13m limited edition compleet: €1100
FLYSURFER SONIC2 11m compleet: €950

Alle kites zoals steeds in perfecte conditie, inclusief GRATIS 1 uur les indien gewenst
aankoop 2 kites: €-75
aankoop 3 kites: €-250

FLYRADICAL 6 138: €450
FLYDOOR 6: €500
Beide boards voor €800

zie ook te koop.
03-05-2020 THEMA "DUMMIES" is ook up-to-date
03-05-2020 03-05 COVID-19 UPDATE
Ook WWSV volgt dus mijn redenering (zie artikel dd 02-05-2020) dat er nergens in de FAQ beperkingen zijn opgelegd.
Volgende info staat op hun site:

WWSV krijgt veel vragen van haar sportbeoefenaars over wat nu wel en niet mag vanaf 4 mei. WWSV stelt helaas vast dat de overheidscommunicatie niet altijd volledige duidelijkheid brengt. Vandaar dat wij ons genoodzaakt zien om zelf ons standpunt te verduidelijken.
Zeilen, surfen, golf- en kitesurfen en zeilwagenrijden zijn vanaf 4 mei toegelaten gezien je deze sporten outdoor kan uitoefenen zonder dat er fysiek contact is met elkaar. Zeilen met een boot op zee is volgens het protocol van de FOD Mobiliteit enkel toegestaan samen met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen. Wij bevelen dit ook aan voor het zeilen op binnenwateren, aangezien het vrijwel onmogelijk is om altijd 1,5m afstand te houden tussen opvarenden.
De noodzakelijke infrastructuren voor de uitoefening van onze sporttakken mogen openen met uitzondering van kleedkamers, douches en cafetaria’s. Toiletten en drankautomaten kunnen wel gebruikt worden. Verhuur of verkoop van materiaal wordt niet toegestaan. Competitie en wedstrijden worden niet toegestaan.
De basisregels van social distancing moeten altijd gerespecteerd worden, en uiteraard ook de nodige handhygiëne vóór en na het sporten.
Zich verplaatsen naar een watersportclub is vanaf 4 mei toegestaan. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht.
Je mag dus de auto nemen om naar jouw watersportclub te rijden. "Maar het is niet de bedoeling dat men het volledige land doorkruist", benadrukt het Crisiscentrum.
Ook nu blijft dit dus voor interpretatie vatbaar en is de boodschap niet 100% duidelijk. In de Ministeriële Besluiten worden evenwel geen concrete beperkingen opgelegd op vlak van maximale afstand noch van specifieke bestemmingen zoals de kust.
Voor sommige watersportdisciplines is er enkel de mogelijkheid om deze op zee te beoefenen en is er geen ander alternatief, vandaar dat wij dit als een redelijke verplaatsing beschouwen, die voldoet aan alle Ministeriële Besluiten.
Tijdens de verplaatsingen is het nuttig dat je als watersporter kan bewijzen dat je op weg bent naar jouw watersportclub. Het lijkt ons dan ook aangewezen minstens jouw lidkaart mee te nemen. WWSV zal aan haar clubs een registratiesysteem ter beschikking stellen met attestering voor de specifieke watersportactiviteit. Dit registratiesysteem wordt momenteel op punt gesteld, en wordt geleidelijk uitgerold vanaf 4 mei.
 
WWSV roept bovenal op tot het gebruik van gezond verstand. Het beoefenen van jouw sport is gezond, maar het onnodig intensifiëren van sociale contacten is dat zeker niet. Verplaats je dan ook enkel naar jouw watersportclub om te sporten of om te werken aan jouw boot, en gebruik jouw clublidkaart niet als vrijgeleide om te genieten van de zon vanop je boot in de jachthaven of op je strandclub.
 
We blijven de situatie opvolgen en zullen elke verdere verduidelijking van de overheidsrichtlijnen nauwgezet opvolgen.

02-05-2020 02-05 COVID-19 UPDATE  & jammer genoeg opnieuw een opiniestukje van kitesurfen.be

Het crisiscentrum van de regering heeft het opiniestuk van kitesurfen.be van gisteren 01-05 goed gelezen :-). Vanaf 04-05-2020 zal het ook mogelijk zijn om zich te verplaatsen bij het sporten.
Hierbij de officiële FAQ van het crisiscentrum, uitgelicht voor het sporten:

Mag men zich nog verplaatsen?
De burgers moeten thuisblijven om contact met andere personen dan hun gezinsleden maximaal te vermijden.

Zijn er uitzonderingen op dit principe?
Enkel volgende verplaatsingen zijn toegelaten (hiervoor is het gebruik van een vervoermiddel toegestaan):
3. wandelingen en fysieke activiteiten (met inbegrip van een motorrit) in open lucht die geen fysieke contacten impliceren op voorwaarde dat ze:
 • alleen;
 •  in het gezelschap van personen die onder hetzelfde dak wonen, daarmee worden ook bedoeld leefgroepen en hun begeleider uit jeugdvoorzieningen die onder hetzelfde dak verblijven;
 •  en/of in het gezelschap van maximum twee andere doch steeds dezelfde met respect van een afstand van 1.5 meter tussen elke persoon;

uitgeoefend worden. Deze activiteiten zijn toegestaan voor de noodzakelijke duur om ze uit te oefenen. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht.

4. Alle andere verplaatsingen waar expliciet sprake van is in deze FAQ.

 Welke sporten zijn toegestaan? (vraag 17)
Fysieke activiteiten zijn toegestaan op voorwaarde dat ze worden uitgeoefend:

 •  in open lucht;
 •  zonder fysieke contacten;
 •  alleen of in het gezelschap van personen die onder hetzelfde dak wonen, daarmee worden ook bedoeld leefgroepen en hun begeleider uit jeugdvoorzieningen die onder hetzelfde dak verblijven en/of in het gezelschap van maximum twee dezelfde andere personen mits inachtneming van de social distancing maatregelen (afstand van 1,5 meter).

De noodzakelijke infrastructuren voor de uitoefening van de sporten in open lucht die geen fysieke contacten impliceren mogen openen met uitzondering van kleedkamers, douches en cafetaria’s. Toiletten en drankautomaten kunnen wel gebruikt worden. Onder infrastructuur verstaan we de clubs en de sportterreinen. Het verhuur of verkoop van materiaal wordt niet toegestaan.

 Zijn water- en brandingsporten toegelaten?
Ja, zolang er aan de voorwaarden in vraag 17 “welke sporten zijn toegestaan” wordt voldaan.

BESLUIT: kitesurfen en zich hiervoor verplaatsen (met gelijk wel vervoermiddel) is vanaf 04 mei toegestaan.

In het VRT nieuws van 19u is plots sprake van "beperkt" verplaatsen. Waarbij dan uiteraard de discussie ontstaat wat "beperkt" is. Op de VRT NWS site lezen we het volgende:
"Nu mag iedereen met zijn wagen een beperkte verplaatsing maken om te gaan wandelen of joggen in een nabijgelegen bos of park", verduidelijkt Yves Stevens van het Crisiscentrum. Wat "een beperkte" verplaatsing is, wordt niet geconcretiseerd. "Maar belangrijk is dat mensen er geen daguitstap van maken. Het is ook niet de bedoeling om heel het land te gaan rondrijden. Maar je mag dus wel je wagen nemen om naar je vaste visput of je gebruikelijke tennisclub te gaan.”

In het journaal fragment zelf werd door de VRT journalist gezegd dat " zo mag je vanaf maandag gaan kitesurfen, tenminste als je aan de kust woont... Maar als je mag kitesurfen, waarom zou je dan niet vanuit het binnenland naar zee rijden..." Antwoord van Yves Stevens van het crisiscentrum in hetzelfde fragment: "we moeten toch proberen om onze verplaatsingen te beperken... we weten dat het virus nog altijd aanwezig is...dus de algemene regel blijft: beperk u tot essentiële verplaatsingen... en ook voor die fysieke activiteiten: hou het beperkt... het is absoluut niet de bedoeling om het hele land rond te rijden om die activiteit uit te voeren.

Noch in de officiële FAQ van het crisiscentrum,  noch in het Ministriëel besluit vinden we echter iets terug van "beperkt"

Bij WWSV vinden we het volgende terug:
Kom vanaf 4 mei naar de club om lokaal te sporten met je eigen sportmateriaal, maar volg wel onze #safestart gids!!
Mag je naar zee rijden om te sporten?
Dit is afhankelijk van uw woonplaats. U mag de auto nemen om naar uw vaste watersportclub te rijden. "Maar het is niet de bedoeling dat men het volledige land doorkruist", benadrukt het Crisiscentrum.

BESLUIT KITESURFEN.BE:
De richtlijnen leken duidelijk, tot het crisiscentrum in het nieuws afkwam met "beperkt". Dit werd nu deels overgenomen door WWSV. Alweer voer voor discussie dus.

 •  "Dit is afhankelijk van uw woonplaats",
 • "naar uw vaste watersportclub" MAAR
 • "niet de bedoeling om het vollledige land te doorkruisen"....

"ik woon in Limburg; mijn vaste watersportclub is "De Windhaan" in De Haan; maar het is niet de bedoeling om het volledige land te doorkruisen.... mag ik nu kiten?"
Volgens kitesurfen.be wel vermits nergens "beperkt" is opgenomen. Volgens Yves Stevens van het crisiscentrum dus niet en WWSV is natuurlijk genoodzaakt om het "officiële" (dat nergens is neergeschreven in het MB of de FAQ) over te nemen....
WORDT DUS VERVOLGD ....

01-05-2020 01-05 COVID-19 UPDATE - OPINIE KITESURFEN.BE

Vanaf 4 mei komt er dus een versoepeling naar het sporten toe:
Ontspanning en beweging buiten:
 • Je mag in open lucht sporten (tennis, atletiek, vissen, golfen...), wandelen, fietsen, enzovoort met maximum twee (in plaats van één) personen die niet onder jouw dak wonen
 • Social distancing moet ook hier absoluut gerespecteerd worden.
 • Sporten waarbij infrastructuur nodig is zoals douches, vestiaires of een cafetaria, blijven verboden.
Sinds gisteren heeft WWSV richtlijnen gepubliceerd inzake watersport.
In de FAQ van WWSV staat het volgende:
Mag je naar zee rijden om te sporten (is dat een essentiële verplaatsing?)
Hierover is nog discussie en is goedkeuring van de overheid nodig. Voorlopig mag je vanaf 4 mei enkel nog lokaal sporten. 
Voorstel WWSV:
Ja, rijden naar de sportclub is een essentiële verplaatsing. Als je sport enkel aan zee of via een jachthaven kan beoefend worden dan is ook die verplaatsing essentieel. Beperk je tot je eigen sportclub in deze eerste weken onder fase 1 Verplaats je naar de watersportclub enkel individueel, of met personen waarmee je onder hetzelfde dak woont.

Hieronder mijn visie:
Voorlopig is er inderdaad nog steeds geen duidelijkheid inzake de verplaatsingen. WANT:
De huidige richtlijnen (tot 4 mei) zeggen dat je mag sporten (wandel, fiets, lopen, skaten,..) van en naar je huis (behoudens een uitzondering met kinderen -6 jaar en mensen die slecht te been zijn, die zich daarvoor beperkt met de auto mogen verplaatsen naar het dichtsbijzijnde park).  Dus in je buurt. bv. fietsen: vertrekken en aankomen thuis en niet je auto nemen (want een niet essentiële verplaatsing) om dan 10-tallen kilometer verder te sporten. M.a.w. het verplaatsen (niet noodzakelijk met de auto) om te sporten is een niet-essentiële verplaatsing en dus verboden. Ik mag dus eigenlijk ook niet mijn fiets nemen en naar het strand rijden om daar te gaan wandelen...

Het uitbreiden van de sportdisciplines en het aantal zegt op zich uiteraard niets over de verplaatsing. Vermits tot minstens 18 mei niet essentiële verplaatsingen nog steeds verboden blijven, verandert dit eigenlijk niet. De regel is nog steeds: blijf in je kot. Echter vernoemt de overheid een aantal toegelaten sporten die niet mogelijk zijn zonder je te verplaatsen.

Ze zullen dus volgens mij niet anders kunnen om verplaatsingen om te sporten toe te laten en te beschouwen als een "essentiële verplaatsing". Je kan niet gaan tennissen of naar de visput gaan zonder je te verplaatsen. Je kan niet kitesurfen of andere brandingssporten doen zonder je te verplaatsen. De afstand doet hier zelfs niet toe. Als ze deze verplaatsing nog steeds als niet-essentiëel beschouwen, kan je natuurlijk deze sporten die ze nu wel zouden toelaten niet beoefenen.

Neem nu mijn geval: Ik woon op 2 km van de surfspot en kan daar te voet of met de fiets naar toe. Maar een "niet-essentiële verplaatsing" zegt eigenlijk niets over het vervoermiddel. Mijn fiets is op dat moment eigenlijk net hetzelfde als de auto. Dus zelfs met de fiets kan je dit beschouwen als een niet-essentiële verplaatsing. Wat impliceert dat er eigenlijk niemand zou mogen kitesurfen vanaf 4 mei, want je moet je hiervoor altijd verplaatsen....(idem met vissen, tennissen).

Als je al deze sporten toelaat (want ze doen volgens het nieuwe MB vanaf 4 mei), kan je dus niet anders dat ook die verplaatsingen als "essentieel" te beschouwen. Wat weer impliceert dat er andere discussies ontstaan:
100 km rijden naar je buitenverblijf om het gras af te rijden (want ook sport of beweging is...) is volgens mij net hetzelfde als 100 km rijden om een uurtje te gaan kiten aan zee. Het eerste is een niet essentiële verplaatsing en mag niet, het 2de zou essentiëel zijn wel en mogen....Het lijkt mij dan ook niet evident om toe te laten dat personen tientallen of honderden kilometer rijden (als "essentiële verplaatsing") naar zee om eventjes een uur of 2 te watersporten, terwijl 2de verblijvers en dagjestoeristen (die misschien ook watersporten) niet welkom zijn aan de kust (wegens o.a. "niet essentiële verplaatsing").

Vraag zal dus zijn of het zich verplaatsen om te kitesurfen (of naar de tennisclub of visput gaan), zal gezien worden als een "essentiële verplaatsing". Idem de andere sporten die vermeld worden. Je kan niet anders dan je "verplaatsen" om naar de tennisclub of de visput te gaan.


Besluit opinie kitesurfen.be
:
Zolang de overheid het zich verplaatsen OM te sporten als niet-essentieel beschouwd (zoals het nu is tot 4 mei), is sporten dus enkel toegestaan LOKAAL en mag je je dus niet verplaatsen om te sporten (waaronder kitesurfen) en mag er volgens mij NIEMAND kitesurfen vanaf 4 mei (en ook niet tennissen en vissen) Dat er dus maar snel duidelijkheid over komt. Ik sluit me dus aan bij het standpunt van WWSV.
 
26-04 COVID-19 UPDATE
kitesurfen is VERMOEDELIJK terug mogelijk vanaf 04 mei mits een aantal richtlijnen die u terug vindt op de website van WIND en WATERSPORT VLAANDEREN (WWSV). Deze richtlijnen dienen gevolgd te worden, doch er zijn nog een aantal issues die nog niet duidelijk zijn, zoals verplaatsingen. Hiervoor verwijs ik graag door naar de FAQ op hun website.

27-04-2020

Up-to-date: "METEOROLOGIE"

26-04-2020

 
26-04 COVID-19 UPDATE - OPINIE KITESURFEN.BE

Door COVID-19 is alle recreatieve watersport in België VERBODEN tot minstens 3 mei 2020. De Nationale veiligheidsraad heeft op 24 april de mogelijke versoepeling van de huidige maatregelen aangekondigd met een stappenplan. Hierbij worden de individuele sporten uitgebreid met als voorbeeld "kajak". Ook tennis met 2 zou weer mogen.

Mogen we kitesurfen vanaf 4 mei? Fysieke activiteit in open lucht is toegestaan met maximaal twee personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt. Het zal ook toegestaan zijn om andere contactloze sporten te beoefenen in de buitenlucht. Maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden. Kitesurfen is een contactloze sport in buitenlucht. Ja dus MAAR
 • Tot nader order is er nog altijd een verbod op recreatievaart en brandingssporten. De kustburgemeester zitten deze week samen om dit te bespreken.
 • Tot minstens 18 mei is het nog steeds verboden om daguitstappen te maken en 2de verblijven te bezoeken. Er zal dus nog verduidelijking moeten komen de komende dagen van het crisiscentrum inzake de verplaatsingen bij het sporten. Mag een golfer 200 km rijden naar een golfterrein in de Ardennen? Kan een tennisser komen tennissen aan de kust terwijl hij in Brussel woont? Want reken maar dat er nu al heel wat creativiteit aan de dag zal gelegd worden. Idem dus voor de watersport.
 • Kleedkamers, douches en cafetaria's blijven gesloten. In principe mogen alle winkels (behalve horeca, café en contactberoepen) open op 11 mei. Wat met de surfclubs die eigenlijk op 4 mei zouden open moeten kunnen?
 • WWSV (Wind en watersport Vlaanderen) zit eerstdaags samen met de overheid om al deze zaken uit te werken.
Conclusie: AFWACHTEN

26-04-2020

De nieuwe thema's zijn gekozen. Nu gaan we thema per thema updaten.
Up-to-date: "HOME"

24-04-2020

Door COVID-19 is alle recreatieve watersport in België VERBODEN tot minstens 3 mei 2020

24-04-2020

 
2020 LENTE ACTIE 2de HANDS
FLYSURFER SONIC2 18m compleet: €1250
FLYSURFER SONIC2 13m limited edition compleet: €1100
FLYSURFER SONIC2 11m compleet: €950

Alle kites zoals steeds in perfecte conditie, inclusief GRATIS 1 uur les indien gewenst
aankoop 2 kites: €-75
aankoop 3 kites: €-250

FLYRADICAL 6 138: €450
FLYDOOR 6: €500
Beide boards voor €800

zie ook te koop.
24-04-2020 Na 3 jaar windstilte, gaan we de site terug up-to-date maken. De site wordt momenteel grondig bijgewerkt om klaar te zijn tegen de seizoensstart 2020.