KITESURFEN.BE

Hier kom je meer over mijzelf te weten. Hieronder verneem je hoe ik met de kitesport in contact ben gekomen. Wil je het volledige verhaal kennen, start dan onderaan de pagina. Op de volgende pagina's stel ik mijn materiaal voor.

Wie ben ik?
Sven Van Daele, 43 jaar
kitesurf sinds 1998
hobby: kitesurfen, hondentraining en hondengedrag

2020
Enkele wintersessies meegepikt en dan vol verwachting naar Egypte om 14 dagen te hydrofoilen. Helaas viel het weer tegen met de zwaarste storm in 40 jaar en tot overmaat van ramp 3 dagen eerder naar huis moeten komen wegens COVID-19 en dat terwijl het net de 3 beste winddagen waren. In België kiteverbod tot 3 mei, dus afwachten wat de rest van 2020 brengt.

2019
Nu we op 1,5 km van het strand wonen en ook het huis zo goed als onderhoudsvrij is, pikken we veel extra kitesurfsessies mee. In augustus pikken we eindelijk de draad terug op met het hydrofoilen. Dat zal ik me nog beklagen want het bevalt me zo goed, dat ik eigenlijk enkel nog zin heb om te kiten bij minder dan 10 knopen. Naar de winter toe wat bezig met het wingsurfen met de bedoeling om in 2020 dit ook eens te proberen met een sup-foil.

2018
Een nieuw huis vraag ook zijn werk. Helaas heel veel tijd bezig geweest met het aanleggen van de tuin en dus al bij al een relatief geruisloos kitejaar. Dan woon je eens aan zee.

2017
Een nieuwe job en een nieuw huis. Eindelijk definitief verhuisd naar de Belgische kust. Een beetje uitbreiding van het watersporten door het catamaranzeilen. Helaas een heel drukke werkzomer en eigenlijk niet zo veel gekite.

2016
Na een rot jaareinde vanaf de paasvakantie toch opnieuw een poging gedaan om te kitesurfen. De eerste sessies waren heel kort en pijnlijk, doch langzaamaan beter en beter om dan vol door te gaan in juli. Een nieuwe uitdaging gevonden met de WOO, en toestel om hoogte van de sprongen te meten en opnieuw aangeknoopt met hydrofoil varen. Wegens verandering van werk en nakende verhuis in het najaar niet meer gevaren.

2015
Wegens de onstabiele toestand in Venezuela als alternatief 14 dagen Egypte - Marsa Alam. Spot voor ons alleen, leuke mensen leren kennen. Vervolgens opnieuw een paar sessies in Z-Frankrijk en vanaf dan was het "volle bak" tot augustus. Ik heb in de laatste jaren nog nooit zoveel gekite. In augustus viel de wind weg, doch door een moto ongeval 6 weken buiten strijd met barst in de enkel. Een paar sessies gevaren om in oktober opnieuw een motorongeval te hebben en buiten strijd tot 2016 met 5 breuken in de pols en een operatie rijker.

2014
Kitevakantie in Venezuela, een paar sessies in Z-Frankrijk en een matig seizoen. Het is ooit beter geweest.

2013
Door mijn opleiding hondengedragsdeskundige te Hasselt schiet er in de eerste helft van 2013 weinig of geen tijd over om te kitesurfen. In februari was ik wel 14 dagen op kitetrip in Venezuela, maar behalve 2 bijkomende sessies in Z-Frankrijk tijdens de paasvakantie en 2 korte sessies in De Haan, kwam er dus van kitesurfen niets in huis. Ook najaar was matig.

2012
De start in 2012 was niet denderend. Slecht weer, weinig wind uit goede richtingen. Toch hebben we getracht zoveel mogelijk sessie mee te pikken. Vanaf september waren we opnieuw buiten strijd met alweer een enkelbreuk, ditmaal opgelopen bij het badminton.

2011 - een nieuwe start?
2010 is in ieder geval goed geëindigd. We hebben 2 nieuwe goede kites ontvangen, de Royal Era 12m en 8m. En we maken een nieuw leshoofdstuk met ons ADVANCED TRAINING CENTER. Hopelijk een leuke winter en dan hopelijk eens een echt boerenjaar.... Helaas is het er niet helemaal van gekomen. In mei brak ik opnieuw mijn enkel en was het daarna dus rustig aan doen. De rest van het jaar heb ik eigenlijk relatief weinig gekitesurft.

2010 - een seizoen om snel te vergeten
Door mijn onzekere professionele toekomst kon ik weinig kitesurfles plannen tot juni. Vanaf 1 juni was ik, tegen alle verwachtingen in, quasi ieder weekend beschikbaar voor les. Helaas zijn de lesomstandigheden niet goed geweest. Ofwel te veel wind, ofwel te weinig....Het is jaren geleden dat ik nog zo weinig les gegeven heb. Voor 2011 werd een kitesurf heksenjacht aangekondigd, maar al bij al zal het vermoedelijk nog mee vallen. Tot overmaat van ramp maakte ik in alweer een slechte landing en heb ik maanden last gehad van een weerbarstig hielbeentje.

2009 - een bewogen jaar
Eind 2008 kwamen de eerste "09" kites aan; Best Waroo 9m, Best Nemesis HP 6m. De lessen worden dit seizoen gegegeven met Best Guroo en Flysurfer Pulse2. Het nieuwe seizoen was alvast slecht begonnen. Eerst is mijn Nemesis HP 12m ontploft. Enkele weken later ben ik bij het lesgeven slecht neergekomen met als resultaat een scheen- en kuitbeenbarst.  Vanaf de krokusvakantie trachtten we op volle toeren te komen. In mei brak ik bij een slechte landing op het water mijn rechter enkel. Tegen juli konden we dan toch het les-seizoen inzetten. Al bij al werd het toch een leuke zomer met veel verlof en heel wat leuke sessies. Hopelijk is dit in het najaar ook het geval. Ondertussen sijpelen alweer enkele nieuwe kites binnen, oa Flysurfer Speed3 . Binnenkort verwachten we ook de eerste 2010 Best kites.

2008
Voor het eerst zijn er geen initiaties meer met Peter Lynn kites. Uiteraard blijf ik Peter Lynn kites van nabij volgen en ik kijk uit naar de prestaties van hun nieuwe Synergy. 2008 bracht mij alvast heel wat nieuwe kites: De nieuwe Flysurfer Pulse² 8m; een nieuwe Best Waroo 2008 9m en een nieuwe Best Nemesis HP 12m en Flysurfer Psycho4 12m en FS Speed2 15m en 6m. 2008 was een beetje een kwakkeljaar. In het begin van het seizoen veel zuidenwind. Daarna een slechte zomer met weinig zeebries en een relatief koud jaareinde.

2007
In 2007 schafte ik ter vervanging van de Speed17, tot dan de allerbeste lichtweerkite, een Speed2 19m Silver Arrow aan. De dagen dat er wegens de weinig wind niet kan gekite worden, zijn nog nooit zo zeldzaam geweest. Vanaf een zuchtje wind zit dat ding in de lucht. Vanaf 4 knopen heb je voldoende power om te kunnen boarden op het land. Vanaf 7 knopen kan er gevaren worden....

Op een winderige zomerdag, testte ik  de Best Waroo 9m (SLE-kite) van Werner. Deze kite gaf onmiddellijk heel veel vertrouwen. Mede door het feit dat mijn nieuwe Peter Lynn Scorpion mij niet kon bekoren, schafte ik 3 waroo 's aan. (15-9-5), gevolgd door nog een 11 en 7. Na vele jaren lesgeven met Peter Lynn kites, verdwijnen deze dus uit mijn initiaties. 

2000-2006
Het materiaal werd steeds beter. We bleven tot 2003 verknocht aan de Peter Lynn twinskins. Tussendoor kochten we enkele TUBE kites (Naish ARX) doch ze konden me niet overtuigen. Op vraag van De Zeppelin begon ik ook kite(surf)les te geven. In 2004 gingen we eens kijken naar een testdag van Flysurfer in Nederland. We maakten er kennis met Ramon en Cor. Ik was onmiddellijk overtuigd van de kites en al snel zat er een Psycho2 21m in mijn valies.... Bij lichtweer zat ik altijd als eerste op het water. Ook hier volgden de kites elkaar snel op; Voodoo/Spirit, Psycho2 , Extacy, Speed, Psycho3 , Pulse, Speed2. We hebben ze allemaal gehad. 

De vorige eeuw
In een ver verleden kocht ik een eerste kite bij kiteshop " De Zeppelin" Te Deinze. Het was een HQ obsession; een trickkite. Toen kwam ook het "powerkiten" op en al snel schafte ik een "Nasawing" 5m² aan. Ik had de microbe snel te pakken. De kites stapelden zich op (oa Peter Lynn Peel 5m, Nasawing 2,5m²). In 1998 volgde een buggy en een reeks Peter Lynn C-quads (2.2, 3.2, 4.2, 8.5).  In datzelfde jaar doken in België de eerste sporen op van het kitesurfen. In 1998 begonnen we met deze C-quads en een PL Basic board in het water te ploeteren, al snel gevolgd door de aanschaf van Waterfoils. Ook dit bleek niet echt succesvol. Pas met de komst van de Peter Lynn Arc (1999) werden er vorderingen gemaakt.