METEOROLOGIE

Meteorologie is de studie van het weer. Het weer is de gesteldheid van de atmosfeer op een bepaald ogenblik.

De belangrijkste weerelementen zijn:

Het weerbeeld wordt bepaald door het samenspel van deze weerselementen.

Op onderliggende pagina's gaan we dieper in op wind en bewolking.

Bij de meeste weerkundige diensten kan het weer tot 24 uur vooruit routinematig met een nauwkeurigheid van ongeveer 85% worden voorspeld. Hoewel de verwachtingen op langere termijn minder betrouwbaar zijn, kunnen verwachtingen tot 5 of 6 dagen vooruit er soms ook weinig naast zitten. En wanneer betere wiskundige simulaties van het weer mogelijk worden, kunnen verwachtingen tot 10 dagen vooruit in de toekomst misschien ook nog eens routine worden. 

Hieronder mijn favoriete links voor weer, wind, getijden enz. Een aantal van deze items horen natuurlijk thuis bij het thema hydrografie, maar zo heeft u alle nuttige links op één pagina.

WIND
kustweerbericht Het kustweerbericht
Windfinder Windvoorspelling - de "superforecast" voor De Haan (3 dagen per uur)
i-windsurf  Voorspellingen en actuele wind van Oostende Airport.
meetnetvlaamsebanken Officiële website van de Vlaamse Overheid met o.a. windmetingen, golfhoogtes enz; alle metingen aan de kust en op zee
GETIJDEN
Getijboekje België 2020 Het getijboekje van afdelingkust 2020 compleet
www.getij.nl Hier kan je de getijden per locatie in Nederland opvragen. Er is ook de mogelijkheid om pdf bestanden te maken van de getijden.
ZEE - STROMINGEN
muien Interessante site met alle info over "muien", de loodrechte trechters op het strand waarlangs het water terug in zee stroomt. Deze zorgen voor heel wat stroming en zijn levensgevaarlijk, vooral voor zwemmers.
kennis van strand, getijden en stroming Heel veel uitleg over de getijden.

 

zonsondergang in Wenduine